امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
عدم پرداخت نفقه و مجازات ان
#1
عدم پرداخت نفقه و مجازات ان
در ازدواج موارد حقوقی از جمله نفقه و مهریه و… مطرح می شود. پرداخت موارد ذکر شده بر عهده زوج می باشد و در صورتی که قادر به پرداخت هر یک از موارد نباشد، جریمه خواهد شد و زوجه می تواند از او شکایت کند.
نفقه شامل تمامی نیازهای متعارفی است که افراد در طول زندگی با آن مواجه هستند که شامل خوراک، پوشاک، هزینه های درمانی و… می شود . نفقه یکی از موارد حقوقی با اهمیت است و در لغت به معنای خرج روزانه از آن یاد شده که از مهمترین وظایف مرد در زندگی مشترک محسوب می شود.

براساس ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی، هر مردی توان پرداخت نفقه زن را در شرایطی که زن تمکین کند داشته باشد اما نپردازد یا از پرداخت نفقه بقیه افرادی که نفقه بر ان ها واجب است خودداری کند ، دادگاه برای ان حکم از سه ماه و یک‌ روز تا پنج ماه حبس می دهد . در این ماده برای دو جرم ادا نکردن نفقه و عدم پرداخت نفقه به سایر اشخاصی که نفقه به ان ها واجب است جز زن ، قانون کیفری تصویب شده است که هر کدام را مجزا بررسی می کنیم.
براساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه یعنی کلیه خواسته ها و ضروریات مرسوم و هماهنگ با موقعیت زن که برای کمیت و کیفیت آن موقعیت زن مد نظر قرار می گیرد . برای سزاواری زن جهت گرفتن نفقه ، حتما لازم نیست او تنگدست باشد و در هر صورت واجب است مرد نفقه زن را بپردازد ، حتی اگر زن از توانگرترین افراد جامعه باشد.
با دقت به انتساب لغت نفقه در ماده، که در بردارنده کلیه ضروریات معمول و هماهنگ با شخصیت زن است، عدم پرداخت بخشی از نفقه زن هم نیز جرم محسوب می شود و قانون کیفری دارد . زمان خودداری از پرداخت نفقه مهم نیست و امتناع از ان حتی به مدت یک روز هم شامل ماده می شود.

 
توان مالی مرد در پرداخت نفقه
توان مالی مرد، از ضروریات مهم پرداخت نفقه زن نمی باشد ، اما از ضروریات وقوع جرم در ماده است. در واقع، مجازات کیفری عدم پرداخت نفقه ، تنها برای فردی اجرا می گردد که توان مالی دارد اما از پرداخت نفقه زوجه خودداری می کند. تعیین اینکه مرد توان مالی دارد یا نه با دادگاه است که ضروری است توان مالی وی در وقت عدم پرداخت نفقه معلوم گردد . همین طور اگر مرد تنها توان پرداخت بخشی از نفقه زن را داشته باشد و از پرداخت همان بخش هم خودداری کند ، شامل ماده ۶۴۲ می شود .
ماده ۱۱۹۸ قانون مدنی نفقه را واجب اورده در صورتی که فرد برای پرداخت نفقه ثروتمند باشد، بی انکه برای پرداخت ان در زندگی خود دچار دشواری گردد . این سخن از متون فقهی اورده شده است که پس از نفقه برای خود به زن و اگر باقی ماند ، نفقه اقارب واجب است.
تمکین زوجه در پرداخت نفقه
هیأت عمومی دیوان عالی کشور هم در رأی وحدت رویه شماره ۶۷۲ مورخ ۲۸ اردیبهشت ۸۷ مقررات عدم افت نفقه به سبب اینکه زن از حق زندانی کردن ، اورده شده در قانونی مدنی استفاده کند را تنها مرتبط به رابطه حقوقی زن می داند و مرد را اگر ترک انفاق کند ، شامل مجازات اورده شده در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی می گردد . در بخشی از این ماده این گونه اورده شده است: «و از نفقه نظر جزایی با لحاظ مدلول ماده ۶۴۲ که بر مبنای آن، حکم به جزای مرد به سبب خودداری از پرداخت نفقه زن، شرط تمکین زن را دارد و با وجود خودداری زن از تمکین ، حتی به بهانه استفاده از اختیار حاصله از مقررات ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی، حکم به مجازات مرد داده نمی شود .»
مورد بعد در باب نفقه صغیره است. با دقت به اینکه برای پرداخت نفقه ، شرط تمکین لازم است ، فقها صغیره را سزاوار نفقه نمی دانند ، با دقت به تمکین نکردن و واجب نبودن نفقه، در این باب هم جرمی برای نپرداختن نفقه صورت نمی گیرد .
اگر زوج کوچک و زن بزرگ باشد ، به سخن بعضی فقها، نفقه بر مرد واجب می شود در این وضع با دقت به کوچک بودن مرد و عدم وجود تکلیف مجازات برای او، اجرای مجازات رد می گردد و تنها اگر مرد به بلوغ رسیده باشد و امتناع از پرداخت نفقه ادامه یابد ، با توجه به مکرر بودن جرم عدم پرداخت نفقه ، امکان مجازات مرد وجود دارد.
شرط لازم وقوع جرم برای عدم پرداخت نفقه افراد واجب‌النفقه
تنگدست بودن کسی که نفقه به او واجب است یکی از شرط های واجب پرداخت نفقه به اقارب است ، فقر و نداشتن توانایی جهت بدست اوردن روزی. در ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی اورده شده است : «کسی سزاوار نفقه است که فقیرباشد و قادر نباشد با مشغول شدن به کار ضروریات زندگی خود را تهیه کند.»
محقق حلی در شرح ندادن نفقه در این متن ، فردی را که می تواند درآمد بدست اورد، مثل شخصی ثروتمند می داند . فقها همین طور معتقدند نفقه برکسی که به ان واجب است اما مسلمان نیست هم تعلق می گیرد حتی اگر کافر یا فاسق باشـد . که با توجه به اوردن لغت «اشخاص واجب النفقه» در ماده ۶۴۲، ترک انفاق و ندادن نفقه این گونه بستگانی هم جرم است و شامل ماده می گردد
سوالات مرتبط با پرداخت نفقه
آیا در عقد موقت زن حق نفقه دارد؟
در عقد موقت مرد مجبور به دادن نفقه نیست ، جز اینکه شرط کرده باشند یا آنکه عقد براساس ان خوانده شده باشد.
آیا زنی مطلقه سزاوار نفقه است ؟
بر مبنای ماده ی ۱۱۰۹ ق.م نفقه ی مطلقه ی که شوهر به او بازگشت کرده در زمان عده وظیفه مرد است به غیر از اینکه طلاق در حال نشوز باشد اما اگر عده برای باطل کردن عقد یا طلاق بائن باشد به زن نفقه تعلق نمی گیرد مگر اینکه که از مرد باردار باشد که تا وقت زایمان نفقه به وی تعلق خواهد گرفت .
نفقه ی زنی که در زمان عده ی وفات به سر می برد چگونه است؟
بر مبنای ماده ی ۱۱۱۰ ق.م زنی که همسرش وفات یافته در زمان عده نفقه به ان تعلق نمی گیرد مگر زوجه از همسر باردار باشد که مرد ضروری است نفقه ی وی را در زمان عده بپردازد و اگر نفقه ی زن را ندهد بدهی است بر دوش مرد و حتما باید به جا اورد. این ماده ای در سال۱۳۸۱ اصلاح شد و بر مبنای آن به زن بعد از فوت همسر نفقه تعلق می گیرد و این نفقه اگر مرد از خود مالی داشته باشد از مال وی و اگر نداشت از اموال اقارب که دادن نفقه وظیفه آنهاست داده می شود .
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان